Natuurwerkgroep Liempde

2021

Inheemse Bomen en Struiken van Het Groene Woud

Inheemse Bomen en Struiken van Het Groene Woud.
Verrassende oude Boskernen in historisch Landschap
Auteur: N. Maes
Jaar van uitgave: 2010
Omvang: (harde band, leeslint, gebonden, 196 pag.)
Uitgave: Natuurwerkgroep Liempde.
Drukker: BiblioVanGerwen, ‘s-Hertogenbosch
Prijs: € 17,50

Beschrijving: Het Groene Woud is de naam voor het zeldzaam geworden kleinschalige landschap binnen de driehoek van ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. In dit traditionele cultuurlandschap bleven wonderwel veel voor Brabant inheemse bomen en struiken behouden. En niet alleen in de grotere bosgebieden, maar ook in allerlei bosranden, overhoekjes en vergeten bosjes de autochtone populaties die tot ons belangrijke genetisch erfgoed gerekend kunnen worden. Een uitgebreide inventarisatie bracht veel verrassingen aan het licht, waarbij zelfs soorten die niet eerder in deze provincie waren gezien. Maar ook bleken soorten uitgestorven of ernstig bedreigd. Dit prachtig geïllustreerde boek en overzicht van het inheemse erfgoed van bomen en struiken mag dan ook bijdragen aan zowel de natuurbeleving als aan het behoud van kwetsbare natuur.

De inheemse bomen en struiken van Het Groene Woud zijn het waard om extra aandacht aan te besteden, en vooral op de groeiplaatsen zelf in het bos, de houtwallen en langs Brabants groene dreven. Het formaat biedt de mogelijkheid om het boek ook in het veld mee te nemen en er extra van te genieten. Het boek is een uitgave van de Natuurwerkgroep Liempde die zich inzet om Het Groene Woud en haar prachtige kwaliteiten verantwoord over te dragen aan de volgende generaties.

Het boek is bekostigd door Sichting Streekrekening Het Groene Woud die via de uitgave van dit boek bijdragen aan het behoud én versterking van de natuurwaarden van Het Groene Woud. Aan het boek werkten vier onderzoekers mee: Bert Maes is specialist in inheemse bomen en struiken en het cultuurlandschap, Hanneke van den Ancker en Pim Jungerius hebben een lange staat van dienst op het gebied van bodem en geomorfologie en Karel Leenders is bij uitstek een onderzoeker van de geschiedenis van het Brabantse cultuurlandschap.

Dit boek geeft voor de geïnteresseerde, een spannende en verrassende tocht langs de oudste bewoners van Midden-Brabant. Een nauwkeurige inventarisatie van Het Groene Woud leverde zo'n 600 groeiplaatsen op van oorspronkelijk inheemse bomen en struiken; de houtige gewassen die hier na de laatste ijstijd op eigen kracht zijn gekomen. In Het Groene Woud komen meer dan 50 soorten autochtone bomen en struiken voor (de vele bramensoorten niet meegerekend). Dat is ruim de helft van alle soorten in ons land. Er werden voor onze provincie nieuwe soorten ontdekt, waaronder rozen, meidoorns en mispels. Maar er blijken er ook ernstig bedreigd te worden in hun voortbestaan en andere zijn zelfs uitgestorven. Veel inspanningen zijn nodig om dit belangrijke natuurerfgoed voor de toekomst te behouden. De informatie in dit boek over de autochtone bomen en struiken is een waardevol hulpmiddel voor een goed beheer. De oorspronkelijke bomen en struiken kunnen een grote rol spelen bij veranderingen van het klimaat: het zijn niet alleen de organismen die tegen een stootje kunnen, maar ook de door hen gevormde symbiotische leefomgevingen. Dit boek biedt informatie over de groeiplaatsen van bijzondere bomen en struiken en neemt de lezer mee naar die plekjes. Maar beter nog kunnen we met het boek in de hand het veld en het bos in om deze wonderen van de natuur met eigen ogen te zien en te ervaren.

 

Download Bovenvermelde aanvullende boek informatie